Valeriu MATEI – Somn de lup (poeme)

19,00 lei

Format A5, 122 pagini

Autorul, în prefaţa volumului, mărturiseşte: „Dintre cărţile de poeme pe care am îndrăznit a le da la iveală  până astăzi, pentru a-mi îmblânzi singurătatea şi a-i da un sens resemnării, Somn de lup este cartea la care ţin cel mai mult.

Şi nu doar pentru că aici sunt câteva poeme – Ritual, Somn de lup, Tânăr aed sau Prima zi a înfrângerii – de care nu mi-i ruşine; e şi altceva la mijloc – scrierea acestei cărţi m-a ajutat să înfrunt una dintre cele mai triste perioade ale vieţii mele – pustiul singurătăţii şi al disperării de la fosta mănăstire Noul Ierusalim, unde am ajuns la finele anului 1983, atunci când visele unei cariere universitare şi ştiinţifice s-au risipit, urmare a verdictelor de antisovietic şi naţionalist, ce mi le-a dat temuta organizaţie secretă a fostului imperiu sovietic – KGB-ul.

Exclus de la doctorantură, fără acoperiş deasupra capului şi fără o sursă de existenţă, după mai bine de jumătate de an de suferinţe şi deziluzii, am reuşit să mă angajez doar în calitate de colaborator ştiinţific inferior la un mic muzeu de studiere a ţinutului, cu un salariu mai mult simbolic. Acolo, în iarna cu zăpezi de un metru a anului 1984, am început să scriu această carte. Cultul strămoşilor, prezent în aceste pagini, imaginile ţării mele – divizată şi lipsită de libertate – au suplinit, în parte, absenţa îndelungată a oricărei comunicări în limba română.”