Ion CREANGĂ – Scrieri, Amintiri, poveşti, povestiri, teatru, corespondenţă, rostiri, zicători, cuvinte – Vol. I

38,00 lei

Format A5, 424 pagini

Prezenta ediţie de Scrieri (Amintiri, poveşti, povestiri, teatru, corespondenţă, rostiri, zicători, cuvinte), adună în cuprinsul a 420 pagini scrieri, volumul inaugural, antume şi postume semnate de Ion Creangă, reprezintă un prim volum din colecţia „Biblioteca Ion Creangă”. De asemenea, ediţia inserează un glosar, îmbogăţit faţă de ediţia G.T. Kirileanu, precum şi de o serie de note privind publicarea şi modificările făcute de autor la poveşti şi la capitolele din Amintiri din copilărie.

Editorul a reprodus, ca texte de bază, atât în cazul poveştilor, cât şi al Amintirilor din copilărie, pe cele publicate în Convorbiri literare, cu luarea în consideraţie a corecturilor şi adăugirilor făcute în mai multe etape de autor. În acest sens, modificările publicate de G.T. Kirileanu (pornind şi de la albumul lui Grüber) în revista Şezătoarea (1899) ne-au fost de mare ajutor.

Un fascicol cu fotografii şi imagini ilustrative, facsimile, precum şi un arbore genealogic al familiei Creangă, realizat de V.A. Gheorghiţă din Tg. Neamţ la 1957, întregeşte prezenta ediţie de scrieri.

Notele la poveşti şi Amintiri din copilărie, itinerarul biografic, precum şi postfaţa sunt semnate de Daniel Corbu. Cartea beneficiază de o prefaţă semnată de Acad. Mihai Cimpoi, coordonatorul colecţiei „Biblioteca Ion Creangă”.